Tavaszi kárképismereti és rovarcsapdázási tanösvény a Budai Arborétumban

A Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszéke idén immár harmadik éve nyitja meg az érdeklődők előtt a "Tavaszi kárképismereti és rovarcsapdázási tanösvény" virtuális kapuit a Budai Arborétum alsó kertjében. A tanösvény egyes állomásai az MTA ATK NÖVI által forgalmazott és a hazai növénytermesztésben széleskörűen használt Csalomon termékek egyes csapdatípusainak bemutatását célozzák. A tanösvény célja, hogy a növényvédelmet, illetve rovartant (állattant) bármilyen képzési formában (BSc, MSc) tanuló vagy pusztán érdeklődő hallgatók, illetve látogatók megismerhessenek "élőben" egyfelől egyes ismertebb kártevő fajokat, másrészt pedig néhány jellemző csapdakonstrukciót és kihelyezési (használati) módot.

Vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella) csapdázása - VARL+szexferomon csapdával Almamoly (Cydia pomanella) - RAG típusú szexferomon csapdája
Vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella) csapdázása - VARL+szexferomon csapdával Almamoly (Cydia pomanella) - RAG típusú szexferomon csapdája

A tanösvény állomásait mindemellett nemcsak maguk a csapdák, hanem károsított növények is alkotják a tavaszi aszpektusnak megfelelően. A tanösvény térképe letölthető innen (PDF).

Mivel a csapdák jelen esetben elsődlegesen nem rajzásmegfigyelési, hanem demonstrációs célokat szolgálnak, a csapdázási tanösvény csak szezonálisan fog működni, terveink szerint a tavaszi (április közepétől kb. nyár elejéig) időszakban. Ez az időszak a tekintetben szerencsésnek mondható, hogy nemcsak számos faj megjelenésével, ill. rajzásával, de a hallgatói utolsó tantermi gyakorlatok idejével is egybeesik, így jobban időt lehet találni egy terepgyakorlati bemutatóra. A nyár folyamán a csapdákat beszedjük, és terveink szerint jövő tavasszal újra megnyitjuk a tanösvényt. 

Külön köszönet a KERTK Dísznövénytermesztési és Dendrológiai, valamint az Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszékeknek, hogy a Budai Arborétum területén kialakításra került tanösvény ötletét támogatták!
Végezetül, mindannyiunk nevében, akik itt dolgozunk a Budai Arborétum területén, kérjük, hogy ha bármilyen csoporttal (hallgatók, kollégák, kiskertesek stb.) a tanösvényt megtekintenék, bejárnák, mindenki fokozottan ügyeljen a csapdák és a növényállomány épségére (beleértve a gyepet és az ágyásokat is), és a séta során mindenki tartsa be a Budai Arborétum látogatására vonatkozó előírásokat! Hallgatóinkat pedig kérjük, hogy a bemutatott kárképeket csak nézzék, vizsgálják meg, de ne gyűjtsék be, így minden érdeklődő megismerheti a jellegzetes tüneteket!
 

Kellemes sétát kívánunk!
 

SZIE KERTK Rovartani Tanszék