Dékáni Köszöntő

Kedves Hallgató!

Szeretettel köszöntöm Önt a Kertészettudományi Karon!

Több mint másfél évszázados múltra visszatekintő karunk az egykori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem jogutódjainak egyike, a hazai kertészeti tudomány szellemi központjává fejlődött az elmúlt bő 160 év alatt. Alapítónk, Entz Ferenc orvos 1853-ban hívta életre a Haszonkertészeket Képző Gyakorlati Tanintézetet, ahol a képzést a kezdetektől természettudományos alapokra építette. Intézményünk szerves fejlődés útján 1968-ban vált egyetemmé, és mára hazánk egyik legjelentősebb agrár-felsőoktatási kara lett. Jelenleg a Szent István Egyetem részeként működik a nagy hagyományú, versenyképes tudást kínáló karunk.

Célunk, hogy jól felkészült, korszerű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező, és a megszerzett ismereteket alkotó módon hasznosító mérnököket képezzünk, akik nyelvtudásuk és alkotóképességük révén is megállják helyüket mind a hazai, mind a nemzetközi munkaerőpiacon. Szemléletünkben a kertészet több, mint növénytermesztési árutermelő tevékenység: a kert, a kertészet teremt élhető környezetet az ember számára, történelmi idők óta környezetkultúránk része. A települési kertészet, a kertek, parkok amellett, hogy testi és lelki egészségünket szolgálják, tiszta levegőt, árnyékot, kedvezőbb páratartalmat teremtenek, így biztosítva, hogy a mesterséges, épített környezetben is kapcsolatban maradjunk a természettel.

Hallgatóink számára elérhető a kertészeti felsőoktatás teljessége: választhatnak alap- és mesterszakokat nappali és levelező tagozaton, valamint színvonalas PhD programokat. Tartalmas hallgatói éveket kínálunk a Gellért-hegy oldalán, a Somlói és Villányi utak által közrefogott területen álló oktatási épületeinkben, az ezeket körülölelő Budai Arborétumban, nemzetközileg is elismert tanszékeinken, továbbá a növényismereti gyakorlatokat kiszolgáló Soroksári Botanikus Kertben, valamint a speciális kertészeti fogások elsajátításának helyet adó Kísérleti Üzemben és Tangazdaságban.

Az alapképzésben legnépszerűbb a „kertészmérnök BSc” szakunk. A „szőlész-borász mérnök BSc” szakunkat szintén jelentős hallgatói érdeklődés kíséri. A Szent István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem karaival együttműködve oktatjuk az idén utolsó ízben indult „informatikus és szakigazgatási agrármérnök BSc” szakot is, amely egyedülálló módon a szakigazgatás és a szaktanácsadás számára képez agrárszakembereket. A mesterképzések tekintetében is széles a kínálatunk. A „kertészmérnök MSc” szak mellett az agrár szakterületen az országban elsőként indítottunk mesterképzést a „növényorvos MSc” szak bevezetésével. Az angol és magyar nyelven meghirdetett “mezőgazdasági biotechnológus MSc” szak megismerteti a hallgatókat az utóbbi évtizedekben robbanásszerű fejlődésnek indult molekuláris biológia eredményeivel és ezek felhasználhatóságával a kertészeti termesztés eredményeinek javítása érdekében. Az „ökológiai gazdálkodási mérnöki BSc” keretei között hallgatóink a környezetünkkel szembeni felelős magatartásra alapozott, fenntartható termesztéssel ismerkedhetnek meg. Az alapképzésben a határon túli tagozatokon, Beregszász és Zenta városokban is folyik oktatás, de hamarosan Révkomáromban is indul képzésünk. Számos csereprogramunk segíti hallgatóink külföldön folytatott tanulmányait, és a Bolognai Egyetemmel, a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a Berlini Humboldt Egyetemmel és a bécsi BOKU-val közös mesterképzést folytatunk.

A magas szintű oktatás elképzelhetetlen színvonalas kutatómunka nélkül. Karunk az ország egyik stabilan működő, széles skálájú kertészeti kutatóközpontja, ahol az ágazat minden fontosabb területének kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenysége helyet kap. Eredményeinket a szakmai közönség számára szervezett rendezvényeinken, valamint tudományos folyóiratokban ismertetjük a hazai és nemzetközi kutatói közösséggel. Tevékenységünkben az alap- és alapozó természettudományi kutatások bázisára építjük az alkalmazott kutatási, technológiafejlesztési programokat, melyek közvetlenül szolgálják a kertészeti gyakorlat fejlesztését, az egyes ágazatok technológiai megújulását.

Kivételes tanárok, nagyszerű elődök munkája teremtette meg sikeres jelenünket. Jubileumi oklevélátadó ünnepségeinken minden évben a hazai kertészeti ágazat meghatározó, sikeres szakembereit köszönthetjük: nemzetközileg elismert nagyvállalatok vezetőit, országosan és világszerte számon tartott szakembereket. A „hagyományba ágyazott folytonos megújulás” ma is ugyanaz a szellemiség, ami intézményünket az alapítás óta jellemzi.

Budapest, 2016. október

Dr. Hegedűs Attila
egyetemi tanár, dékán