Húsz éves jubileumát ünnepelte a kárpátaljai kertészmérnök képzés

Kétnapos konferenciát tartottak 20 éves a kertészmérnök képzés a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán címmel 2019. november 15-én és 16-án Beregszászban a magyar tudomány napja, valamint a Szent István Egyetem (SZIE) kihelyezett kertészmérnöki képzésének huszadik évfordulója alkalmából. A főiskola a kezdetek óta ad helyet az egyetem kihelyezett képzéseinek, s együttműködő partner a SZIE Kárpát-medencei hálózati rendszerében.

 

A konferenciát Dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora nyitotta meg. Orosz Ildikó beszámolt az elmúlt évtizedek legszebb pillanatairól, hangsúlyozta a magyar állam által nyújtott segítség szerepét az eddig megtett út sikerességében. A Szent István Egyetem képviseletében Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, a SZIE Kertésztudományi Karának dékánja köszöntötte az egybegyűlt ünneplőket, vendégeket, öregdiákokat és jelenlegi hallgatókat. Felszólalt még többek között Dr. Lengyel László, a Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központjának vezetője, a Pro Scientia Naturae Alapítvány elnöke, valamint Dr. Jakab Sámuel, az egyetem egykori, nyárádszeredai kihelyezett központjának nyugalmazott vezetője.

 

A konferencia első napjának délutáni szekciójában a Szent István Egyetem részéről Dr. Höhn Mária egyetemi docens 20 év közös kutatás: florisztikai és filogeográfiai eredmények kárpátaljai és anyaországi együttműködésben című bemutatóját tartotta meg. Ezt követően Dr. Simon Gergely egyetemi docens vázolta fel a Szent István Egyetem Gyümölcstermő Növények tanszékén folytatott kutatások eredményeit. Végül Dr. Pólin Irén, a SZIE beregszászi képzési központjának vezetője mutatta be a 20 éves a kertészmérnök képzés a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán című prezentációját. Az előadásokat követően a beregszászi főiskola Szikura József Botanikus Kertjét és tájházát tekintették meg, majd borkóstolón vettek részt a konferencia vendégei a benei Varga, valamint Parászka Pincészetben.

 

A rendezvény második napján a munkácsi várba, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Nagydobronyban található Egán Ede Szakképzési Centrumába látogattak el a résztvevők. Zárásképp pedig kárpátaljai gazdák, volt és jelenlegi kertészmérnöki hallgatók vállalkozásaival ismerkedtek meg.

Meghatározatlan