Mutsy Árpád az Év Agrárembere

Mutsy Árpád az Év Agrárembere

Az „Év Agrárembere” kitüntető díjat, az Agrotrend Csoport zászlóshajójaként, 2014-ben alapította Mátrai Zoltán azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azon gazdálkodókra, gazdászokra, termelőkre, szolgáltatókra, fiatal gazdákra és kertészekre, akik önzetlenül támogatják környezetüket, azaz társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek.

Idén is 10 kategóriában keresték az arra érdemes, agráriumban tevékenykedő jelölteket, amelyek közül a kategóriák nyerteseit hosszú jelölési procedúrát követően, titkos szavazással választotta ki a zsűri. Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Kft. tulajdonosa, ügyvezetője a Kertészet kategóriában győzedelmeskedett, majd a kategória győztesek közül a legrangosabb fődíjat, “Az Év Agrármebere 2017” címet is megnyerte. Mutsy Árpád 1960-ban született a vajdasági Zentán, ahol már korán kertészettel kezdett foglalkozni, ugyanis szülei gombát is termesztettek. 1990-ben diplomázott a jogelőd Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem okleveles kertészmérnök szakán, majd ezt követően a Sylvan Hungária Kft. ügyvezető igazgatójaként a gombacsíra gyártás és forgalmazás hazai alapjait rakta le. Megszervezte a cég gombacsíra értékesítését és szaktanácsadást a Közép-Kelet európai régióban. 1991-ben alapították a Bio-Fungi Kft.-t, amelynek azóta is tulajdonos-ügyvezetője. Felépítette és beüzemelte a cég komposztüzemét, megszervezte annak működését, valamint kinevelte annak szakembergárdáját. Az elmúlt két évtized folyamatos fejlesztéseinek és a cég innovációinak köszönhetően ma már 55 hőkezelőben hetente 2400 tonna csiperkegomba-komposztot és 300 tonna laskaalapanyagot gyártanak. Ezzel a termesztő közeggel látják el Magyarország és további 10 ország gombatermelőit. A gomba komposzt gyártás mellett a régió legmodernebb gombatermesztő telepén, Ócsán hetente közel 100 tonna gombát termesztenek és értékesítenek hazai és külföldi szupermarketek irányába.

Mutsy Árpád mindig szem előtt tartja a kutatás és fejlesztés támogatását, az innovációk gyakorlatba ültetését, amelynek köszönhetően vállalkozása minden évben dinamikusan, 10-15%-os mértékben tud bővülni. Az elmúlt évtizedben tucatnyi projektekben működött együtt egyetemünkkel, illetve más kutató intézetekkel és cégekkel: speciális biofilterek kifejlesztése a gombkomposzt-gyártás zárt nitrogénhasznosítása és a környezetvédelem érdekében; jó minőségű szerves trágya és tőzeghelyettesítő termék előállítása letermett gombakomposztból és egyéb mezőgazdasági hulladékokból; gombatermesztésben alkalmazható biológiai védekezésen alapuló eljárások kidolgozása; biológiailag aktív D-vitamin szintézisére képes gombafajok termesztés-technológiájának kidolgozása. A Bio-Fungi Kft. vezeti azt a konzorciumot, amelyben a Szent István Egyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem vesz részt „A gombaiparban potenciálisan jelen lévő mikotoxinok élelmiszerbiztonsági kockázatának mélyreható vizsgálata, a komposztgyártás és gombatermesztési technológia fejlesztése az új ismeretek felhasználásával” című kutatás-fejlesztési projektben.

Az Év Agrárembere díjazottai az idei esztendőben:

Az Év Agrárembere kitüntető díj győztese: Mutsy Árpád
Életműdíjban részesült: Prof. Dr. Németh Tamás és Prof. Dr. Sótonyi Péter
A Közönségdíjat a legtöbb szavazat alapján Kökény Attila nyerte

A 2017-es Az Év Agrárembere kitüntető díj kategória győztesei:

Agrárinnováció: Novák Tibor
Agrárgépészet: Gyökös Barna
Állattenyésztés: Nyakas András
Feldolgozó-élelmiszeripar: Babati Zoltán
Fenntartható gazdálkodás: Izsó Lajos
Fiatal gazda: Zajcsek Szabolcs és Zajcsekné Tóth Mónika
A jövő agrárszakembere: Hajnal Szilvia
Kertészet: Mutsy Árpád
Növénytermesztés: Szabó Lajos
Növényvédelem: Nagy László

Meghatározatlan