Rovartani szakmai tanulmányút Kínában

2017. Október 6 - 20. között, a Rovartani Tanszék két munkatársa, dr. Fail József és dr. Vétek Gábor egyetemi docensek, kéthetes szakmai tanulmányúton vettek részt a Kínai Népköztársaságban. Az utazást egy 2017-ben létrejött kétoldali tudományos kapcsolat tette lehetővé (TÉT_15-1-2016-0135 azonosító számú kutatási projekt), melyet a Zhejiangban található Institute of Plant Protection and Microbiology, Zhejiang Academy of Agricultural Sciences, tripszekkel foglalkozó teamjével kötöttek.

A tapasztalatcsere részét képezte szakmai előadások tartása a kinti egyetemen, az ottani laborok, kutatási eszközök megtekintése.

A kinn töltött közel 2 hétbe belefért egy 3 napos pekingi út is, amikor felkeresték a Kínai Mezőgazdasági Akadémia ottani Növényvédelmi Intézetét. A tapasztalatcserét, pontosabban a kommunikációt nagyban segítette, hogy egykori hallgatónk és kollégánk, dr. Rédei Dávid, aki évek óta a Nankai Egyetem professzora és felsőfokon beszéli az ottani nyelvet, felutazott erre az alkalomra Tianjin-ből, elkísérve kollégáinkat mindenüvé.

A szakmai megbeszéléseken kívül, így sikerült kulturális élményeket is begyűjteniük. Pekingben a Ming-dinasztia síremlékeit, Hangzhouban a Wushan hegyen található City God Temple-t, valamint a Leifeng Pagodát.

Végeredményben elmondható, hogy egy igen sikeres út volt, sikerült a kétoldalú kapcsolatokat szorosabbra fűzni, a személyes találkozások pedig a jövőben ismétlődni fognak.

Meghatározatlan