Copernicus Nagykövet(ség) a Kertészettudományi Kar Műszaki Tanszékén

A Copernicus Program küldetése, hogy az Európai Űrügynökség által működtetett Sentinel műholdcsalád, a jövőbeni felhasználók lehető legszélesebb körét érje el. Eddig három műhold került pályára és még további három várható 2021-ig. A kulcsfontosságú felhasználói területek közé tartozik a mezőgazdaság is, külön kiemelve a precíziós mezőgazdaságot. A mezőgazdaság mellett természetesen a műholdak által vizsgálható földtudományi alkalmazási területek is azonos prioritást élveznek, mint pl. a légkör, klíma, vízügy, katasztrófavédelem, stb.

Az alkalmazási területek nemzeti szintű koordinálására az Európai Bizottság létrehozta a Copernicus Nagykövetek (Copernicus Ambassadors vagy Copernicus Relays) hálozatát. A szakmai kiválasztás pályázati úton történik. A kiválasztott személyek tiszteletbeli kinevezésükkel, önkéntes működési tevékenységet folytatnak. Feladatuk a Copernicus Program képviselete, előnyeinek bemutatása, az érdeklődés felkeltése és segítése.

Dr. Jung András, a Kertészettudományi Kar munkatársa, a Műszaki Tanszék docense és vezetője sikeresen pályázott a Copernicus Program hazai képviseletére. Kollégánk a távérzékelés területén több mint 15 éves nemzetközi kutatási és fejlesztési tapasztalattal rendelkezik. Szakterületén belül a műholdas távérzékelés földi komponenseinek a precíziós mezőgazdaságra vonatkozó kapcsolódási pontjait is kutatja.

A Copernicus Program hazai lehetőségeivel kapcsolatban forduljanak bizalommal Dr. Jung András kollégánkhoz, aki szívesen ad további felvilágosítást, személyesen vagy a következő email címen: jung.andras@kertk.szie.hu

A programról és a Copernicus nagykövetekről további részleteket itt olvashatnak:

http://copernicus.eu/

http://copernicus.eu/main/copernicus-relays

Meghatározatlan