Professzorunk sikere kínai vállalkozásfejlesztési konferencián

A szervezők meghívására Dr. Hrotkó Károly, a Kertészettudományi Kar professzora 2017. szeptember 20. és 22. között részt vett a Weihai-ban rendezett „Nemzetközi Tehetségek Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Konferenciáján”, melynek költségét teljes egészében a meghívó fél fedezte. A konferenciára 16 ország mintegy 70 kiemelkedő innovációs eredményeket felmutató kutatója, fejlesztéssel foglakozó vállalatok képviselői kaptak meghívást Amerikából, Európából, Ázsiából és Afrikából, közöttük csak egyetlen agrárszakember volt Hrotkó professzor személyében.

Weihai Kína Santung tartományának legkeletibb félszigetén fekszik, kínai viszonylatban egy 3 milliós „vidéki kisváros”, közvetlenül a tengerparton lévő nyaraló központ. A Sárga-tengerre nyíló kikötője és nemzetközi repülőtere a Koreába és Japánba irányuló kereskedelem egyik jelentős központja, de az idegenforgalom is rohamosan növekszik, amelynek kedvező hatása van az élelmiszertermelésre, különösen a gyümölcstermesztésük fejlődik.

A konferenciához kapcsolódóan Hrotkó professzor nagy érdeklődéssel fogadott előadást tartott a Mezőgazdasági Akadémián az intenzív cseresznyetermesztés fejlesztésében elért eredményeinkről és a magyar cseresznyealanyokról. A konferencia vállalkozásfejlesztési kapcsolatteremtésre adott időkeretében négy helyi vállalkozó is felkereste professzor úr standját, akik mind az egyetemünkön fejlesztett intenzív művelési rendszer és a magyar alanyok, fajták bevezetéséről érdeklődtek. A Weihai Mezőgazdasági Akadémián Hrotkó professzor külső szakértői kinevezést kapott és megállapodtak a tudás- és technológia-transzfer területén folytatandó jövőbeni együttműködésről.

Ez a meghívás és a külső szakértői kinevezés is jelentős mértékben hozzájárul a Szent István Egyetem nemzetközi hírnevének növeléséhez, mivel a magyar intenzív cseresznyetermesztési technológia-transzfer egyre inkább az egyetemünkhöz és Magyarországhoz kötődik Kína szerte. Fejlesztési tevékenységünk eredményei azt igazolják, hogy kutatási tevékenységünk nem merül ki csupán a publikációk közzétételében, hanem azok gyakorlati hasznosításában is jelentős lépéseket teszünk.

Meghatározatlan