Szoboravató Zentán

2016. június 25-én Zentán ünnepélyes keretek között leplezték le dr. Berényi János és dr. Széll Endre szobrát a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodájának a szoborparkjában.

Mindkét nemrégiben elhunyt kutató hosszú éveken keresztül segítette a Pro Scientia Naturae Alapítvány munkáját, ezzel együtt a magyar nyelvű határon túli kertészképzést.

Dr. Széll Endre a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársaként a hazai kukoricatermesztés fejlesztése kapcsán vált az egyik legelismertebb magyar mezőgazdasági szakemberré. A Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docense volt. Kutatómunkája mellett nagy hangsúlyt fektetett a civil szervezetekkel való együttműködésre is. 2010.06.01. és 2011.09.30. között a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program, HU-SRB IPA CBC, konzorcium vezetőjeként igen szoros munkakapcsolatot tartott fenn a Pro Scientia Naturae alapítvánnyal.

Dr. Berényi János az újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet petrőci (Bački Petrovac) kutatótelepének vezetője volt, elismert növénygenetikus és növénynemesítő. A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács alapítója és elnöke volt, 1990-től haláláig. A Kertészettudományi Kar zentai kihelyezett képzésén a kezdetektől fogva a genetikával és nemesítéssel foglalkozó diszciplínákat oktatta. Magas szintű munkájának elismeréseként a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának díszdoktorává avatták.

A szoboravató ünnepségen dr. Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezető elnöke, méltatta a két tudós munkásságát. A szobrokat a két kutató családjának képviselői leplezték le, majd a szobrok megáldása és az emlékezés koszorúinak elhelyezése következett.

A szoboravatón a Kertészettudományi Kart dr. Erős-Honti Zsolt oktatási dékánhelyettes és dr. Simon Gergely a Határon Túli Levelező Tagozat vezetője képviselték.

A szoboravatást követően a Berényi János Agrárinnovációs Irodájának tanácstermében tartották a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács tisztújító ülését, ahol a tavaly meghalt dr. Berényi János helyére választottak új elnököt, valamint új tisztségviselőket. A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács új elnöke dr. Lendák Imre az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának docense, két alelnöke dr. Csányi Erzsébet és dr. Lengyel László, titkára pedig dr. Hózsa Éva lett.

A szoboravatóval és az azt követő tisztújító üléssel kapcsolatban az alábbi linkeken további információk érhetők el:

http://www.rtv.rs/hu/t%C3%A1rsadalom/ber%C3%A9nyi-j%C3%A1nos-%C3%A9s-sz%C3%A9ll-endre-szobrot-kapott-zent%C3%A1n_731386.html

http://www.gabonakutato.hu/hu/hireink/DR.%20BER%C3%89NYI%20J%C3%81NOS%20%C3%89S%20DR.%20SZ%C3%89LL%20ENDRE%20SZOBORAVAT%C3%93%20%C3%9CNNEPS%C3%89GE,%20ZENT%C3%81N/31

http://www.vajma.info/cikk/tudomany/4910/Dr-Lendak-Imret-valasztottak-a-VMAT-uj-elnokeve.html

/Képek forrása: Kovács Zoltán, facebook.com/

Meghatározatlan