Gratulálunk Bolyai-ösztöndíjas oktatóinknak!

A Kormány – a Magyar Tudományos Akadémia elnökének kezdeményezése nyomán – 1997-ben rendeletet hozott a posztdoktori foglalkoztatás rendszerének kialakítására és ennek keretében a Bolyai János Kutatói Ösztöndíj létesítésére. A Bolyai-ösztöndíj kifejezetten a fiatal (kezdetben 40, 2002-től 45 év alatti), tehetséges kutatók anyagi támogatására, mint a rendelet szövegez: „a kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére” létesült.

2016-ban a kuratórium 864 érvényesen pályázó közül 170 fő számára ítélte oda az ösztöndíjat, köztük a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara két munkatársának: dr. Fail József (Rovartani Tanszék) valamint dr. Jung András (Műszaki Tanszék) egyetemi docenseinknek.

Dr. Fail József, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. A jogelőd intézményben szerzett okleveles kertészmérnök diplomát 1999-ben, majd PhD fokozatot 2005-ben. A Rovartani Tanszék oktatója 2002 óta, 3 tárgy oktatásának felelőse és további 9 tárgy oktatásában vesz/vett részt. 7 PhD hallgató témavezetője (közülük egy már fokozatot szerzett 2014-ben), valamint 40 BSc, MSc, illetve okleveles kertészmérnök hallgató témavezetői feladatait látta/látja el. Szakmai felügyeletével 7 TDK dolgozat készült, amelyek közül 5 az országos konferencián is eredményesen szerepelt (közülük 1 Pro Scientia Aranyérmet nyert). 2006 óta 7 kutatási projekt vezetője, amelyek teljes költségvetése 66 millió Ft. 3 alkalommal, összesen 34 hónapon át dolgozott kutatási projekteken a Cornell Egyetem (USA) Rovartani Tanszékén. Mintegy 15 éve elsődleges kutatási területe a kártevő tripszfajok, elsősorban a dohánytripsz ökológiájának vizsgálata, illetve a kártevő elleni védekezési eljárások fejlesztése.

 

 

Dr. Jung András, habilitált egyetemi docens, a Kertészettudományi Kar Műszaki Tanszékének vezetője, 2001-ben kezdte meg kutató munkáját a hiperspektrális távérzékelés területén. Szakterületén belül a képalkotó és terepi spektroszkópia módszertani és műszaki fejlesztésével foglalkozik, különös tekintettel a precíziós növénytermesztés alkalmazási lehetőségeire. 2006-tól németországi egyetemeken végezte tudományos és oktatói munkáját, a térinformatika és távérzékelés területén. 2010-től a hiperspektrális távérzékelés ipari jellegű alkalmazásaiba is bekapcsolódott. A Baden-Württembergi Tudományos, Kutatási és Művészeti Minisztérium ösztöndíjasaként 2012-ben kollégáival megalapította az Ulmi Tudományegyetem ILM intézetének első „spin-off” vállalkozását, amely Európában elsőként gyártott drónra szerelhető hiperspektrális minikamerát. Jung András 2016 januárjától véglegesen hazatérve, a Szent István Egyetemen munkatársaként folytatja szakmai munkáját. A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíját 2016 szeptemberétől nyerte el három évre. Az ösztöndíj keretében a precíziós mezőgazdaságban alkalmazásra kerülő növény alapú nitrogénszenzorok kalibrációjának és validációjának pontosítási lehetőségeivel foglalkozik. Kutatási célkitűzései között fontos szerepet kapnak a termesztői elvárások és a gyakorlati alkalmazhatóság hatékonyságának növelése. 

 

Munkatársainknak ezúton is gratulálunk kimagasló szakmai munkájukhoz és kívánunk további hasonló sikereket!

Meghatározatlan