Őszi verseny és vásár a Budai Campuson

Az ősz színeiben pompázó Budai Campus október második hétvégéjén még szebb öltözékben díszelgett: a Kertészettudományi Kar Dísznövény-termesztési és Dendrológiai Tanszéke, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar Díszkertészek Szövetsége támogatásával péntektől vasárnapig 23. alkalommal szervezték meg a szakképző intézmények tanulóinak Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Versenyét és szakmai találkozóját.

A Campus dísztermében zongoraszó tette még bensőségesebbé, még meghittebbé azt a légkört, amit tehetséges fiatalok varázsoltak a tágas térbe. A karnak továbbra is célja a virágkötészet formagazdagságának megismertetése, és egyben az ősz gazdagságának, szépségeinek kötészeti bemutatója. A kiállításnak minden évben az egyik legnépszerűbb része a fiatal virágkötők versenye és az elkészült versenyművek bemutatása.  A versenyzők több témakörben mérték össze tudásukat, a talán legimpozánsabb térdekorációk elkészítése mellett bemutatták, milyen szép tud lenni egy feldíszített asztal, ezen kívül kegyeleti virágkötészeti tudásukat is megcsillogtatták.

A XXIII. Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Verseny díjátadója a Budai Campus Bárdos Lajos Vegyeskara énekével és Molnár Péter tájrendező és kertépítő mérnök zongorajátékával kezdődött. Köszöntőt mondott dr. Harangozó Tamás, az Agrárminisztérium kertészeti szakreferense, dr. Helyes Lajos tudományos rektorhelyettes és Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a Kertészettudományi Kar mb. dékánja.

Az ünnepélyes eredményhirdetést Szakál Magdolna tanárnő és dr. Komiszár Lajos egyetemi főtanácsos vezette és Pintye Ivett konferálta.

Eredmények:

Kegyeleti Kötészet kategória

 • Androlettiné Tarnai Odett, Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola
 • Demendi Viktória, Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola
 • Garai Szilvia, Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola

Asztaldíszítés kategória

 • Bősze Eszter, Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
 • Bónyai Petra, Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakképző Iskola
 • Pataki Tamás, Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Térkompozíció kategória

 • Androlettiné Tarnai Odett, Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola
 • Pataki Tamás, Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakképző Iskola
 • Hajtó Anikó, Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Meglepetés-feladat kategória

 • Androlettiné Tarnai Odett, Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola
 • Demendi Viktória, Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola
 • Varga Nikolett Napsugár, Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola

Egyéni összetett pontozásos verseny

 • Androlettiné Tarnai Odett, Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola
 • Demendi Viktória, Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola
 • Pataki Tamás, Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Intézmények közötti csapatverseny

 • a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola 1. csapata: Androlettiné Tarnai Odett, Demendi Viktória és Garai Szilvia. Felkészítő tanáruk: Kurfis Renáta
 • a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata: Bősze Eszter, Hajtó Antónia és Németh Tóth Dávid. Felkészítő tanáruk: Botos Andrea
 • a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola 2. csapata: Serfőző Fanni, Timár Dominika és Varga Nikolett Napsugár. Felkészítő tanáruk: Kurfis Renáta és Molnár Mária.

Ráadás kategória

 • Szénási Dóra, Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola
 • Kővári Rita, Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola
 • Balogh Szimóna, Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

A szakmai vélemények alapján az év virágkötő tanárának elismerésére alapított Kredics József Emlékdíj díjazottja, a 2018. év virágkötészeti tanára: Molnár Mária, a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakképző Iskola tanára.

A szakoktatásban és az ismeretterjesztésben kifejtett áldozatos és eredményes munka elismeréseként az egyetem és a Nemzeti Agrárkamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya 2017-zől kezdve díszokleveleket adományoz. Ezúttal Arany fokozatú díszoklevelet vehetett át Biza Klára szakújságíró, főszerkesztő.

Ugyancsak a múlt évtől kezdve ezüst fokozatú díszoklevelet adományoz a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Kertészettudományi Kar. Ezüst fokozatú díszoklevélben részesült dr. Balogh István ny. egyetemi docens, dr. Csikai Miklós vezérigazgató, Gaál Győző ügyvezető igazgató, Hegede István ügyvezető igazgató, Hegedéné Szebellédi Zsuzsanna kertészetvezető, Hajnal Sándor igazgató, Kánnár Lászlóné ny. igazgató, Müller Jenő ügyvezető igazgató, dr. Papp János ny. egyetemi tanár, Pálfi Péter ügyvezető igazgató és Treer András ügyvezető igazgató.

A bronz fokozatú díszokleveleket a szakoktatásban kifejtett tevékenységük elismeréseként ebben az évben Chabin Jaroslaw ügyvezető igazgató, Katona Anna mester virágkötő, Mocsáry Pál ügyvezető, dr. Moór Józsefné, Tóth Ferencné elnök, Tóth Péter elnök, Pánczél Péter mester virágkötő kapták.

A versenyhez csatlakozott a VI. Virágos Ipar-, Képző-, Népművészeti és Fotó- valamint Képzőművészeti és Virágkötészeti Alkotások Kamaratárlata, a IV. Iskolások Virágos Készítményei és Rajzai Verseny, a II. Műkedvelő Virágkötők Készítményei Verseny, valamint a Budapesti Kertbarát Körök és vidéki vendégeik őszi kamara-kiállítása.

A verseny mellett idén is kertészeti cégek és intézmények sorakoztak fel áruikkal, teljessé téve a bemutatott képet, az Egyetem Budai Campusának központi parkolójában és a 'K' épületben az elmúlt évekhez hasonlóan kertészeti szakkiállítást és vásárt rendeztek.

Forrás: szie.hu

Balázs Gusztáv felvételei

 

 

magyar