Kutatók éjszakája a Kertészettudományi Karon - 2017. szeptember 29.

2007 óta veszünk részt a Kutatók Éjszakája programjaiban. Idén is 11 tanszékünk készült összesen 22 programmal, melyek egy része többször, így a különböző idősávokban érkező látogatók számára is elérhető volt.
Leglátogatottabb évek óta a Talajtani és Vízgazdálkodási Tanszék által szervezett „Látványos kémiai kísérletek környezetünk anyagaival” előadás és kísérletsorozat, melyet teljes általános iskolai osztályok látogattak.
Voltak látogatóink, akik csak egy-egy konkrét programra jelentkeztek, de voltak, akik akár 4-5 programot is végiglátogattak.
A Hallgatói Önkormányzat is aktívan részt vett a szervezésben. Hallgatói segítők térképekkel és programleírásokkal segítették a vendégeket, kísérték őket az egyes programok között.

Programjaink:

Én moszatok, te moszatsz, ő … ALGA!
A látogatók közösen készítettek preparátumokat Nostoc commune teleptestből, Spirogyra-ból és vizsgáltak egysejtű alga szervezeteket is különböző helyekről vett vízmintákból (Feneketlen-tó, Budai Arborétum tava, gödöllői pocsolyavíz). Közben megtapinthatták a „meteorpapírt”, különböző préselt algafajokat (Fucus, Laminaria, Ulva) és az agar-agart valamint kóstolhattak maki sushi tekercseket is.

Séta az Arborétumban
A Dísznövényteremsztési és Dendrológiai Tanszék által tervezett programon a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola 5. osztályos tanulói vettek részt. A Gyerekek nagyon érdeklődtek a már tanórákon tanult fák iránt, amelyeket így közelebbről is megismerhettek, nagy sikert aratott körükben a kerti tó, a bogárhotel, illetve azok a növények, amelyeket már máshonnan ismertek, mint pl. a babér, vagy a datolyaszilva.

Vintelligencia teszt
Az érdeklődők modelloldatok kóstolásával tesztelhették, fejleszthették ízérzékelő képességüket. A játékos teszt mellett kötetlen formában tehették fel a kérdéseiket a borászat, a borkészítés területein. A Tanszék kutatási tevékenységének rövid bemutatása mellett a résztvevők tájékoztatást kaphattak a kari és kifejezetten a Szőlész-Borász BSc képzések lehetőségeiről is.

Készítsünk oltott zöldségpalántát!
A látogatók megismerhették, hogyan kell előállítani egy oltott dinnyepalántát. Ellesték az oltás fortélyait és saját oltott palántát is készítettek, amit magukkal vihettek.

Termesztett gombák birodalmában
Hogyan lesz az ehető gombából micélium? És a micéliumból ehető gomba? És egyáltalán: mi az a micélium? A kíváncsiak bepillantást nyerhettek a gombák világába, a kiindulástól a konyhakész gombáig. Kémcsőben pedig hazavihették a csiperke vagy laskagomba tenyészetet, amit maguk készítettek el.

Ízek, imák, zöldségek!
A program révén rövid előadást követően a látogatók megismerhették legfontosabb zöldségeink ízét előbb kémiai összetevők bemutatásával, majd játékos formában termékkóstolón keresztül.

Növényfigyelő műholdak a kertészetben
A műholdak ma már a mezőgazdaság fontos adatgyűjtési eszközei. Adatokat szolgáltatnak a termés minőségéről, mennyiségéről és még számos fontos tulajdonságairól. A műholdas technikát megtaláljuk a mezőgazdasági repülőgépeken, drónokon, traktorokon és kézi eszközökön is. A jövő mezőgazdasága nem nélkülözheti ezt a technológiát. Ennek a tudományterületnek az alapjaival és összefüggéseivel ismerkedtek meg az érdeklődők.

Gumicukor vírusok
Gumicukrok segítségével a látogatók felépíthették a vírusokat és elhelyezhették benne magát az örökítő anyagot - szintén gumicukorból.

Élő rajzok
A foglalkozásokon a látogatók különféle színű baktérium és gombatelepekből rajzolhattak üres táptalajra. A petricsészéket leragasztva megkapták és otthon figyelemmel követhetik, hogy nőnek a rajzaik.

Növényvédelmi akadálypálya
Az akadályversenyen a résztvevő csapatoknak különböző feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek során bepillantást nyerhettek a növényvédelem érdekességeibe (növényi kórokozók közvetlen környezetünkben, betegségek diagnosztizálása, érdekes gombaképletek mikroszkóp alatt).

DNS kivonás házilag
A foglalkozáson résztvevők megismerkedhettek a DNS kivonás elméleti és gyakorlati alapjaival. Otthoni eszközök segítségével vonhattak ki DNS-t különböző gyümölcsökből.

Multifunkcionális növények a szántóföldről
Hazánkban termesztett legfontosabb szántóföldi növények sokoldalúságával ismerkedhettek meg a látogatók interaktív formában.

Festőnövények - a természet színei
A kíváncsiak megismerkedtek a növényi festőlevek készítésével, pácsók használatával a textilfestésben és azokat a gyakorlatban ki is próbálhatták.

Tervezzünk kertet a természettel
A napjainkban egyre fontosabb permakultúrás tervezés alapjaival ismerkedhettek meg a látogatók gyakorlati példákon keresztül.

Körülöttünk élő állatok
Az eladáson a városban, házkörül előforduló leggyakoribb fajokról, azok felismeréséről és védelméről hallhattak a résztvevők, majd az arborétum területén ideiglenesen kialakított csapdakörön a kihelyezett élvefogó csapdákat közösen ellenőrizve a csapdázásról, ennek hátteréről és módszereiről kaptak információkat. A késő éjszakai időpont ellenére szépszámú csapat járta körbe az arborétumot zseblámpák, telefonok fényében, és közben számtalan kérdés hangzott el.

A terroir világa és annak felfedezése
A „terroir szemlélet” egyre táguló alkalmazásával ismerkedhettek meg az érdeklődők, hogy a minőséget össze tudják kötni termőhellyel. A klíma, a geológia, a talaj képezik a terroir értékelések elsődleges szempontjait, ezekről kaptak egy átfogó képet azok, akik az „egyediségre” törekszenek.

Ki kicsoda az ültetvényemben? A szőlőfajták azonosításának hagyományos és modern eszközei
A szőlőfajta kérdése központi helyen áll a szőlő- és borfogyasztók, termelők körében. Az előadáson bemutattuk a hagyományos eljárásokat és betekintést adtunk a XXI. század megoldásaiba, aminek révén megtudhatjuk, milyen fajta van a kertünkben vagy a poharunkban.

Szaltózó gének a molekuláris cirkuszporondon
Először egy előadás keretében bemutattuk a helyváltoztatásra képes, ún. ugráló géneket, különös tekintettel arra, hogy milyen növényi tulajdonságok és emberi betegségek kialakításában vesznek részt. Ezt követően a tanszéki laboratóriumokban minden látogatónak alkalma nyílt megismerni az ugráló gének kimutatásának gyakorlati fogásait.

"Mit rejthetnek a talaj- és vízminták?" - vizsgáljunk együtt talaj- és vízmintákat!
A jelentkezők talaj- és vízmintákat vizsgáltak: a talajminta kémhatását, mésztartalmát, humusztartalmát. Vízminták kémhatását, vezetőképességét, összes sótartalmát és nitrátion koncentrációját.

Látványos kémiai kísérletek környezetünk anyagaival
Kísérletekkel gazdagon fűszerezett előadás 60 percben a K2 előadó teremben. Az előadás során látványos kémiai kísérleteket mutattunk be környezetünk anyagaival (víz, talaj, élelmiszerek, gyümölcsök és zöldségek). Pl: robbanó műtrágya, gyümölccsel üzemeltett óra, bűvészkedés három pohár „vízzel”, szennyvíztisztítás modellezése aktív szénnel, elefánt fogkrémje, káposzta indikátor, "ellobbanó" vatta.

Ismerkedés ízeltlábú barátainkkal és „albérlőinkkel” - lepkék, bogarak, poloskák, pókok
A Rovartani Tanszéken szervezett program keretében, elsőnek bemutattuk az Év Rovarát, a nagy szarvasbogarat (Lucanus cervus), illetve a különböző lepkecsaládok dekoratív képviselőit, a tanszéki lepkegyűjtemény dobozainak a felhasználásával. Bemutatásra kerültek továbbá a lakásunkban és kertünkben gyakran előforduló ízeltlábú fajok is, mint például a vándorpoloska (Nezara viridula), az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys), a verőköltő poloska (Pyrrhocoris apterus), a közönséges fülbemászó (Forficula auricularia), a lapp erdeicsótány (Ectobius lapponicus) és az álkaszáspókok (Pholcidae) családjának leggyakoribb képviselője.
A foglalkozás második órájában, mindenki boncolhatott vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella) aknákat sztereo-mikroszkóp alatt, majd a komposztból származó, élő rózsabogár pajorokat „versenyeztettük” meg. Végül, a sötétség beálltával, kimentünk az előre felállított éjjeli lepke gyűjtőhelyre („lámpázás”), a felső Arborba, fényre repülő rovarokat nézni.

magyar