III. EastCentGard Konferencia a Budai Campuson

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MABOSZ) megalakulása 25-ik évi jubileuma alkalmából, október 9-11. között rendezték a III. Közép- és Kelet-európai Botanikus Kertek nemzetközi konferenciáját a Budai Campuson. A MABOSZ vezetőség munkáját a Budai Campus két tanszékének munkatársai, a Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék valamint a Növénytani Tanszék és Soroksári Botanikus Kert, segítették.     

A konferencia mottója: „Botanikus Kertek a közjó és a társadalom szolgálatában

A mintegy 80 résztvevő 17 közép- és kelet-európai ország arborétumainak és botanikus kertjeinek képviseletében érkezett Magyarországra. A konferencia három napos programja két nap tudományos ülésszakot foglalt magában és egy terepi napot a Nemzeti Botanikus Kert meglátogatásával és kerekasztal beszélgetéssel Vácrátóton.

A konferencia megnyitóján az egybegyűlteket köszöntötte Kósa Géza a MABOSZ elnöke, Zsigmond Vince főtitkár, Dr. Hegedűs Attila, a Kertészettudomány Kar dékánja, Zúgó Liliána az Európa Tanács magyarországi képviselője valamint felolvasták Áder János köztársasági elnök levelét is.

A tudományos szekciók (előadások és poszterek) három fontos téma köré csoportosultak ezek: (1) a botanikus kertek, mint tudásközpontok, legfontosabb stratégiák és kihívások a XXI. században, (2) oktatás és köznevelés a botanikus kertekben, (3) természetvédelmi tevékenység és a biológiai sokféleség konzervációja a gyűjteményes kertek területén.

Az előadások sokszínű képet mutattak a régió országaiban működő kertek helyzetéről, stratégiájáról és alapvető tevékenységéről. Több előadó hívta fel a figyelmet a botanikus kertek közötti együttműködés, tudományos és társadalmi kapcsolattartás szükségességére.

Nagy érdeklődés övezte a hétfői tudományos ülésszak végére meghirdetett arborétumi sétát is, ahol a vendégek megtekinthették arborétumunk őszi színkavalkádját, a gazdag dendrológiai gyűjteményt. Bár a konferencia elsősorban a közép- és kelet-európai országok rendezvénye volt, a plenáris előadók között brit és osztrák botanikus kerti szakemberek is voltak. A BGCI (Botanical Gardens Conservation International) főtitkára, Dr. Paul Smith a botanikus kertek védett és veszélyeztetett fajok ex situ fenntartásában vállalt fontos szerepéről és ezzel kapcsolatos európai stratégiáról értekezett.

A konferencia záróeseménye egy rövid megbeszélés volt a Visegrádi országok képviselői között, abból a célból, hogy a jövőben a Visegrádi Együttműködés a botanikus kertek között is megvalósuljon.

A konferencia egy korábbi hagyományt élesztett újra, hiszen a II. EastCentGard konferencia tíz évvel ezelőtt volt. Ahogy a résztvevők rámutattak ez az esemény feleleveníti és megerősíti a régió szakembereinek együttműködését

magyar