Sikeresen zárult faápolási projekt a Budai Arborétumban

A Budai Arborétum 25 idős lombhullató és örökzöld fája és számos további koros pikkelylevelű örökzöld ápolásával sikeresen lezárult a Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke által a 2015. évi Fővárosi Környezetvédelmi Alapból elnyert pályázat.

A Budai Arborétum mint helyi természetvédelmi védettséget élvező budapesti zöldfelület számos idős fának ad otthont. Ezek többségét több mint 120 évvel ezelőtt telepítették a Ménesi út feletti, ma Felső Kertnek nevezett területen. Ezen fák közül több mára az öregedés jeleit mutatja: sokuknál odvasodások, ágszáradások jelentkeznek. Az utóbbi évek rendkívül forró és többségében aszályos nyarai ezt a folyamatot kedvezőtlenül felgyorsították. Ahhoz, hogy ezeknek a növényeknek a várható életkorát meghosszabbítsuk, elengedhetetlenek voltak a pályázat keretében végrehajtott beavatkozások. A nagyszabású faápolási projektet – a főváros támogatásával – 2014-ben megkezdtük, a most beadott, elnyert és megvalósított pályázat a faápolás 3. üteme volt.

Az elvégzett feladatok közül különösen fontos volt a szakszerű gallyazás, a fák statikai megerősítése, a koronaméret csökkentése, az odúkezelés, esetenként a vázágak összefogatásának elvégzése. A tekintélyes méretű faegyedeknél e műveletek végrehajtása többségében csak különleges technikai eljárásokkal, kosaras kocsi alkalmazásával, illetőleg alpintechnikával volt lehetséges, a munkálatok kivitelezését ezért faápolással foglalkozó szakemberekkel, külső vállalkozó bevonásával végeztük.

A projekten belül – a faápolási feladatokon kívül – elvégeztük a korábban létesített komposztálóterületek rendezését, az összegyűlt és a projekt kapcsán keletkezett ágak aprítékolását, a komposztálódó anyag átforgatását, a kész komposzt elterítését.

Dr. Honfi Péter
egyetemi docens, projektvezető

magyar